KRHKI, PUHASTI IRSKI “SCONES”

Scones veljajo za priljubljeno krhko čajno pecivo na Irskem in v Veliki Britaniji. 🙂

RECEPT za dve osebi:

  • 250g bele moke
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 100g masla
  • 100ml hladnega mleka
  • 1 pecilni prašek
  • 1 jajce

V posodo presejemo moko, dodamo sol, sladkor in pecilni prašek. Dodamo še maslo, razrezanega na kocke. Vse premešamo kar z rokami, da ostanejo še grudice in dodamo hladno mleko. Z rokami gnetemo dalje, dokler ne dobimo lepo testo, ki se ne lepi. Maso nato damo počivat v hladilnik, kjer počiva cca 30 minut. Kepo testa nato razvaljamo na debelino 1,5 cm, s kozarcem (ali modelom za pecivo) izrežemo krogce, ki jih položimo v pekač (na peko papir seveda). Vrhove krogcev premažemo z žvrkljanim jajcem.

Med tem časom pečico segrejemo na 180°C, scones-e pečemo dobrih 15 minut. Še tople postrežemo, namažemo z irskim maslom, ki je malce bolj slano, in sadnim džemom.

Pa dober tek. 🙂

DOMAČA SLADKO KISLA OMAKA Z RIŽEM

RECEPT za dve osebi:

  • dolgozrnati riž
  • 2 sveži papriki
  • ananas pelati
  • 1 čebula
  • balzamični kis
  • cvetlični med
  • začimbe

Preprosta in hitra priprava, po vrhu še zdrava in okusna jed. Nom nom 🙂

Riž skuhamo in odcedimo. Na daljše trakove ali manjše koščke narežemo papriko (zelo dobro se obneseta zelena in rdeča paprika) in čebulo. Popravimo čebulo, dodamo papriko in skupaj popražimo. Dodamo rezino ananasa, ki ga predhodno razrežemo na koščke (jaz uporabljam vloženi ananas v konzervi). Premešamo in dodamo pelate. Za dve osebi zadostuje že 400g pelatov. Ko vse skupaj zavre dodamo še veliko žlico balzamičnega kisa in majhno žličko cvetličnega medu, začinimio še s sladko papriko, posolimo. Za tisti zaključni sloj pa še malce kajenskega popra.

Ponev odstavimo in v skuhano zmes primešamo riž in postrežemo. Lahko postrežemo samostojno ali pa s kakšnimi sojini nuggetsi. Pa dober tek 🙂

SOLATA S PRIDIHOM ORIENTA

RECEPT

  • solata kristalka
  • mlada špinača
  • granatno jabolko
  • feta sir
  • kumara
  • čičerika
  • sončnična semena
  • tofu
  • solatni preliv: navadni jogurt in sezamova pasta, sol

Preprosta in hitra priprava, po vrhu še zdrava in okusna jed. Nom nom 🙂

Operemo solato in mlado špinačo (pod hladno vodo speremo, in ne pustimo stati solate v hladni vodi – tako izgubi minerale), olupimo granatno jabolko, narežemo feta sir, operemo in odcedimo čičeriko in začnemo s čarovnijo. Vse skupaj zložimo v skledo. Pripravimo še solatni preliv, po želji dodamo navadni jogurt in sezamovo pasto (odvisno od tega kako gost želiš, da bo preliv) in posolimo. Jaz sem dodal še ščepeč popra.

V ponvi na olivnem olju popečemo tofu, začinimo z rožmarinom in timijanom, pečemo približno 3 minute in medtem večkrat obrnemo. Razrežemo na kocke, položimo na solato in vse skupaj posujemo s sončničnimi semeni.

Tako, čisto preprosta in hitra priprava. Pa dober tek 🙂

Vegi omaka po bolonjsko

RECEPT za 4 osebe:

  • 1 skodelica sojinih koščkov
  • strok česna
  • 1 čebula
  • 3 korenčki
  • 3 stebla zelene
  • 1 pelati
  • 1 pasiran paradižnik
  • sladka paprika, sol, kajenski poper

Ena preprostejših stvari za pripraviti, zelo okusna, ne preveč sladka, ravno dovolj pikantna in večnamenska 🙂

V posodo s sojinimi koščki nalijemo dvakrat več mlačne vode in pustimo stati 15 minut, da koščki lepo nabreknejo. Nato jih odcedimo.

V ponvi (jaz uporabljam svoj multinamenski vok) na olivnem olju na hitro prepražimo sesekljano čebulo in česen, ko čebula postekleni, dodam še sesekljano korenje in zeleno ter dušimo minuto ali dve. Dodamo sojine koščke in dve veliki žlici sladke paprike in premešamo.

Dodamo pelate in pasiran paradižnik, posolimo (glede na naš okus) in po želji dodamo kajenski poper. Za bolj redko omako lahko dodate tudi malce vode.Vse skupaj kuhamo slabih 15 minut in večkrat premešamo.

Omako lahko uporabljamo tako za testenine kot za lazanjo. Ali pa celo za kanelone s sirom. Pa dober tek. 🙂

Rižota s šparglji in bučkami

RECEPT za 3 osebe:

  • 1 večja bučka
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 šop špargljev
  • 1 dcl belega vina
  • 1 skodelica riža
  • 1 dcl sladke smetane za kuhanje
  • parmezan
  • zelenjavna kocka
  • maslo

Ta jed je zeeeelooo okusna, preprosta za pripraviti in res okusna (če še nisem povedal) 🙂

V kozici v litru vode raztopimo zelenjavno jušno kocko, zavremo in pustimo vreti na manjši temperaturi.

Na drobno seskljamo čebulo in česen, šparglje in bučko operemo, razrežemo na poljubno velike koščke. V posodi za rižoto (sam sem pripraviljal v voku, ki ga res obožujem in je postal že skoraj nepogrešljiv v kuhinji) segrejemo  maslo in dodamo česen in čebulo, da slednja postekleni.

Dodamo šparglje in bučko ter malce popražimo. K zelenjavi dodamo skodelico riža (arborio, kupljen v Sparu) in mešamo dobro minuto. Dodamo sladko belo vino (jaz za rižoto uporabljam chardonay – Jeruzalem Ormož) ter premešamo in malce popražimo. Vonjave so v tej fazi res fantastične. Ko vino malce povre dodamo zajemalko in pol zelenjavne jušne osnove oziroma toliko, da se riž pokrije (ne sme plavati). Jušno osnovo dolijemo, ko ta malce povre in pazimo, da ima rižota vedno dovolj jušne osnove. Kuhamo na srednji temperaturi (ali ognju) dobrih 20 minut oziroma tako dolgo, da se riž skuha (lahko je tudi malce al-dente).

Dodamo sol, sladko smetano in premešamo rižoto, da tudi smetana malce povre, dodamo par velikih žlic parmezana (lahko tudi po želji), premešamo in postrežemo. Po želji lahko še dodatno posujemo parmezan in dober tek 🙂

Zelenjavni narastek z jajci

RECEPT za 3 osebe:

  • 6-8 jajc
  • sol, poper
  • drobno nasekljan peteršilj (1 žlica)
  • 2 korenja
  • 1 bučka
  • 200g krompirja
  • olivno olje

Gre za zelo preprosto jed, še lažjo pripravo.

Pečico segrejemo na 170 °C, jajca ubijemo, solimo, popramo in primešamo peteršilj. Korenje in bučko narežemo na koščke.

Segrejemo olje zelenjavo pražimo približno 6-7 minut. Krompir operemo, olupimo, ga narežemo na koščke ali manjše rezine ter dodamo v ponev k ostali zelenjavi in vse skupaj malce pikantno začinimo (jaz sem dodal kajenski poper).

Zelenjavo damo v namaščen pekač, sam se uporabil okrogli pekač in prelijemo z jajčno mešanico. Pečemo približno 40 minut. Narastek narežemo na trikotne kose in postrežemo s svežim paradižnikom, lahko tudi z mešano solato in dober tek 🙂